Gidilmesi gereken bir yer: Gelibolu Şehitlik Turu


Çanakkale Şehitliğini ziyaret etme isteği benim içimde ilkokul lise yıllarımdan beri hep vardır. 
Hatta Üniversite'de bile gidemediğimi farkettiğimde kendime kızar olmuştum. Çoğu insanın içinde ortaokul-lise yıllarından itibaren o günlerle ilgili hikayeleri duydukça, öğrendikçe giderek artan bir durumdur bu gitme isteği.
Çoğu insandan duyarsınız görmek/gitmek istediği yerlerin başındadır ama bi türlü gidilememiştir.

Biz Kömür Limanı'nda kamp yaptığımız ve Gelibolu yarımadası'nda olduğumuz için şehitliğe uğramadan yolumuza devam etmek istemedik.

Gelibolu - Günebakanlar 2017 - Turgay Erel
Şehitliğe giderken yolunuza çıkan ayçiçek tarlalarıyla seyahati renklendirmek sizin elinizde; bölgede bulunan ayçiçekler ile böyle ilginç fotoğraflar (sizin yaratıcılığınıza kalmış) çektirebilirsiniz ya da yolda gördüğünüz şeftali/elma/erik ağaçlarından atıştırabilirsiniz.




Gelibolu Şehitler Abidesi 2017 - Turgay Erel
Önceki gün kamp yaptığımız Kömür Limanı Gelibolu yarımadası'nın bir yüzünde (saroz körfezine bakan) yer alıyorken diğer tarafında şehitlikler ve abide yer almaktadır (Çanakkale'ye bakan tarafı).
2016 yazında bisikletle turlamış olduğum şehitliği (dinlenme, denize girme, yemek derken hemen hemen 1 günde turlamıştım) bu yıl araba ile turladık. 
Yarımadanın tamamı ayrı bir tarih; tek tek oraları hakkıyla gezmek istiyorsanız ciddi zamanınızı ayırmanız gerekmektedir.
Ancak Şehitliğin tamamını gezecek vaktiniz yoksa bile en azından şehitler abidesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Abide' ye giderken karşınıza çıkacak koylarda (ki herbiri birbirinden güzel) serinlemeyi ihmal etmeyin.

Gelibolu Şehitler Abidesi 2017 - Turgay Erel
Abide orada gerçekten şehit olan insanlar anısına yapılmış bir anıt. Abide önünde çok fazla miktarda mezar taşları var. Her birine şehit olan insanların isimleri yazılmış.
Girişinde büfeler, fotoğrafçılar ve hediyelik eşyacılar var. Fotoğrafçılarda o dönemde giyilen askeri elbiseler ve hemşire kıyafetleri var, ücret karşılığında bu kıyafetlerle veya giyen kişiyle hatıra fotoğrafı çektirebiliyorsunuz.
Abidenin manzarasına ait herhangi bir fotoğraf koymadım. Merak edip kendiniz görün, gittiğinize değdiğini göreceksiniz:)

 Ulaşım: Şehitlik her ne kadar Çanakkale şehitliği olarak anılsa da konum olarak Gelibolu Yarımadası'nda yer almaktadır. Çanakkale'den arabalı feribotla geçebileceğiniz gibi eğer Gelibolu yarımadası tarafındaysanız kendi aracınızla tabelaları takip ederek direkt ulaşabilirsiniz. 

Gelibolu Denizi: Şehitlik turunuz sırasında yer yer koylar göreceksiniz. Her koy birbirinden güzel. Su berrak, sakin (dalgalı değil) ve dibi görünüyor. Bazı yerler taşlı bazı yerler kumlu (sapsarı bir kum). Diğer plaj kısımlarında (diğer koylarda) daha dalgalı ve iskeleden atlamalı alanlarda mevcut. 

Gelibolu Şehitlik'te Konaklama: Şehitlik diye ifade ettiğimiz yer aslında kocaman bir yarımada ve o bölgede yaşayan köyler/insanlar var. O köylerin sağladığı kalma yerleri mevcut (pansiyon tarzı). Ayrıca Şehitliğe çok yakın olan Eceabat ilçesinde de oldukça fazla otel ve pansiyon mevcut.
Biz burada kalmadık ayrıca çadır kurmak için de oldukça fazla alan mevcut. Tek hassas noktaları ateş yakılmaması.

Şehitlik'te yeme-içme: Dediğim gibi Yarımada'da bir çok köy bulunmakta. Burayı ziyaret eden insanların çokluğuyla birlikte; köylülerde ev mutfağı tarzında restaurantlarla yeme-içme hizmeti sunmaya başlamışlar. Aynı şekilde o köylerden hediyelik eşyalarda temin edebiliyorsunuz.

Şehitliğe Giriş Ücretli Mi?: Herhangi bir ücret talep edilmedi.
Tavsiye: Şehitlik ziyaretini; en azından bir kere yapılması gereken turlardan birisi olarak görüyorum. Her Türk (ki yabancılarda çok fazla vardı) burayı ziyaret etmeli, burada yaşananları hissetmeye çalışmalı.

Bisikletle Şehitlik turu mümkün mü? Evet bisikletle şehitliği çok güzel bir şekilde turlayabilirsiniz. Çok fazla ve dik yokuşlar mevcut olduğu için iyi bir kondisyonla gidin. Şehitlik turu 1 gün sürüyor bisikletle (en azından benimki o kadar sürdü).
Her tür bisikletle çok rahat seyahat edebilirsiniz, o anlamda yolları gayet güzel (asfalt).
Bisikletle giderken güzel koyları ve plajları farketmeniz daha kolay olacaktır. Beğendiğiniz bir tanesine girip serinleyin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar