Az bilinen bir kamp alanı!: Kömür Limanı Kamp 2018

Görülmesi gereken cennet!: Kömür Limanı - Turgay Erel- Ağustos 2017

Saroz körfezi'nde (Gelibolu Yarımadası kısmında) bulunan koy hakkında internette (görseller dışında) pek fazla bilgi bulamadığımız için (ulaşım, yer, kamp alanı, imkanlar vb.) böyle bir yazı hazırlama gereği duydum.
Öncelikle şunu belirteyim fotoğrafta çektiğimden daha güzel. Ağaçlarla çevrili küçük bir cep şeklindeki koy cennetten bir parça listesine düşünmeden eklenesi bir yer. 
Özellikle; Kömür Limanı kamp kurmak, zıpkınla balık avlamak veya sualtı dalışı gerçekleştirmek için çok güzel bir koy.
Tabi biz gece 3-4 gibi varabildigimiz ve sabah uyandigimizda da sudan çıkmadığımız icin. Kömür Limanı Kamp yerinden ayrilirken bunlari çekebildik (instagram sayfamda biraz daha fazla fotoğraf var şuradan: https://www.instagram.com/p/BXi6tpzFIGN/?taken-by=organikcizer).
Ücretli olduğundan ve işletmeciler tarafından korunduğundan (iyi ki) günübirlikçiler tarafından kirletilememiş.

Ulaşım: (ilk görsele tıkladığınızda konum açılacaktır)
Kendi aracınızla gitmeniz daha kolay olacaktır. Önce küçük bir köy içerisinden geçiyorsunuz asfalt ama kötü bir yol, köyü geçtikten sonra ormanların arasından daha kötü (engebeli ve toprak) bir yol gidiyor. 
Bizim aracımız  Renault Clio Hatchback idi. Aracın altını sürtmeden gidebilmiş olsak da zorlu bir yol olduğu kesin:)
Belki 4x4 ya da yüksek bir araçla bu yol daha kolay aşılabilir.
Gece 4'te gittiğimiz için herhangi bir servis olup olmadığını bilmiyoruz.
İstanbul ile Saroz Körfezi arası yaklaşık 260 km mesafede, ana yoldan Kömür Limanı yaklaşık 30 dk sürüyor (biz navigasyonla bulabildik). 

Yol o kadar kötü ki bitmek bilmiyor ancak her kötü yolun sonunda güzel şeyler olacağı umuduyla devam ederken, kafa lambasıyla geceyi aydınlatan görevli karşıladı. Otel odasi pazarlarmışcasına güzelce imkanlardan bahsetti (wc,duş, cafe vb). Kişi başi giriş 20 tl yaziyordu (ama gruplara ve uzun sureli konaklamalara indirim yapiliyormuş).

Kömür Limanı Denizi: Muhteşem kelimesinin az kalacağı güzellikte bir yer. Suyun sıcaklığına beliergin bir şekilde soğuktu veya sıcaktı diyemem ama 4 saat suda kaldıktan sonra üşüdüm ben:) Su durgun, giriş kısmı biraz taşlık ama yuvarlak taşlar olduğu için ayağınız zarar görmeden girip çıkabiliyorsunuz. Daha hassas kişiler deniz ayakkabısı almaları iyi olur. Uygun bulduğunuz kayalıklardan da atlayabilirsiniz:)

Kömür Limanı Kamp ve Konaklama: Herhangi bir pansiyon tarzı bir şey görmedim. Gittiğimizde sadece çadırlar vardı (yaklaşık 30-40 tane). 
Aslında ücretli bir kamp alanı gibi olsa da, kafamıza göre beğendiğimiz boşluğa gidip çadır kurduk. Kimse yönlendirmedi. Kapıdaki görevli bizden ücret almasa buranın bir işletme olduğunu da düşünmezdim. 
İşletmeymiş havası veren bir oluşum yoktu. 
Çadırımızı kurduk. Hemen yan tarafımızda Balık Adamlar ekip halinde kampa gelmişti. 

Kömür Limanında Yeme-İçme: Küçük bir cafe tarzı bir yer var ama içine girmediğim için tam olarak ne satıldığını ve fiyatlarını bilmiyorum. 
Bazı çadırların önünde mangallar gördük. Bu mangallar çadır kuran insanlara aitti. Getirdikleri ya da yakaladıkları balıkları mangal yapıp afiyetle yiyorlardır diye düşünüyorum. 


Kömür Limanına Giriş Ücretli Mi?: Evet arkadaşlar giriş ücretli. Kişi başı günlük 20 tl olarak bir fiyat belirlenmiş ancak kalacağınız gün sayısı çoksa ve grup halinde gidildiyse indirim yapılıyor. Biz gece kalıp sabah gideceğimizi söyledik (1 gün) 3 kişi için 30 tl verdik.

Tavsiye: Eğer gitmediyseniz ve kamp, doğal yaşam gibi etkinlikleri seviyorsanız bir kereliğine mutlaka gidin. Ben tekrar gitmeyi düşünüyorum.

Bisikletle Kömür Limanına ulaşım var mı? Evet var ama biraz zor olacaktır. Özellikle dağ bisikleti veya araziye uygun bir tur bisikleti kullanılabilir ancak yarış bisikletiyle gitmek çok çok zor olur. Özellikle ana yoldan (asfalt yol) Kömür Limanı Koyu'na giden yol çok engebeli ve toprak.
Ek bir tavsiye olarak bisikletle gidecekseniz zaten bozuk olan yol gece ekstra zorluk çıkartacaktır, gündüz gidin.


Kömür Limanı - Turgay Erel - Ağustos 2017

Yorumlar

Popüler Yayınlar